( မုန္ညင္းခ်ဥ္ မုန္လာခ်ဥ္ လုပ္နည္း )
လိုအပ္ေသာပစၥည္း-
မုန္ညင္းစိမ္း ထြားထြား...........၅ ပင္၊
ထမင္းရည္ ..........................မတ္ခြက္ႏွင့္ ၃-ခြက္ခန္႔၊
ဆား...................................လက္တဆုပ္ခန္႔၊
နႏြင္း..................................အနည္းငယ္၊
မုန္ညင္းစိမ္းမ်ားကို အျမစ္ျဖတ္၊ ေရေဆးျပီး တေန႔မွ် အရိပ္ထဲ၌ လွန္းထား၊ ေန႔လယ္ေလာက္မွာ အရြက္မ်ား ႏြမ္းလာလွ်င္ အခ်ဥ္ထည့္ႏိုင္ပါျပီ။ မုန္ညင္းပင္မ်ားကို ေနပူမွာ မလွန္းရပါ။ ေျခာက္ကပ္ျပီး စားမရႏိုင္ ျဖစ္သြားတတ္သည္။
စဥ့္အိုး၊ သို႔မဟုတ္-ပုလင္းႀကီး သန္႔သန္႔တြင္ မုန္ညင္းပင္မ်ားကို ေခြျပီး သိပ္ထည့္ပါ။ အေပၚမွ ဆားႏွင့္ နႏြင္း ပံုပါ။ စဥ့္အိုး သို႔မဟုတ္-ပုလင္း တ၀က္ခန္႔ ေရာက္ေအာင္ ထမင္းရည္ကို အေအးခံျပီး ေလာင္းထည့္ပါ။ ပ်စ္ခဲ မေနေအာင္ ေရ ရိုးရိုးကို ပုလင္း သို႔မဟုတ္-ခ်ဥ္အိုးျပည့္သည္အထိ ျမႇဳပ္ေအာင္ ေလာင္းထည့္ပါ။ ဆား၊ နႏြင္းကို ေရမွာ ေပ်ာ္၀င္ေအာင္ လက္ျဖင့္ လႈပ္ျပီး အပင္ေတြ ေရျမႇဳပ္လွ်င္ အိုးဖံုးကို လံုေအာင္ ဖံုးျပီး သံုးရက္ခန္႔ ထားလိုက္ပါ။ သံုးရက္ခန႔္ၾကာလွ်င္ ေရလည္း ခ်ဥ္၊ အပင္ေတြလည္း ခ်ဥ္ပါလိမ့္မည္။ ဆားမေပါ့ေစႏွင့္၊ မုန္္လာကိုလည္း ထိုနည္းအတိုင္း လုပ္ႏိုင္သည္။
*******************************************************************************
( မုန္ညင္းခ်ဥ္ႏွင့္ ၀က္သား )
လိုအပ္ေသာ ပစၥည္း-
မုန္ညင္းခ်ဥ္...................၅-ပင္၊
၀က္သား (အဆီအသား)..အစိတ္သား၊
ၾကက္သြန္နီ.................. ၁-ဥ၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ ................ ၅-ျမႊာ၊
ခ်င္း............................. လက္တဆစ္၊
ငရုတ္သီး အေရာင္တင္ .. ဟင္းဇြန္း ၂-ဇြန္း၊
ငံျပာရည္...................... ဟင္းဇြန္း ၂-ဇြန္း၊
ဟင္းခတ္ အသားမႈန္႔...... အနည္းငယ္၊
ဆား/နႏြင္း.................. အနည္းငယ္၊
ဆီ.............................. ၂-က်ပ္ခြဲသား။
၀က္သားကို အေနေတာ္ တံုးျပီး ဆား၊ နႏြင္း နယ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ၊ ခ်င္းႏွင့္ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ ေရာေထာင္းပါ။ မုန္ညင္းခ်ဥ္မ်ားကို အိုးမွ ဆယ္ျပီး လက္ႏွစ္လံုးခန္႔ လွီးျဖတ္ထားပါ။ ဦးစြာ ၾကက္သြန္နီျဖဴ ဆီသတ္ထားသည္တြင္ အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ ၀က္သားထည့္၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္ထည့္ျပီး လံုးပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရျမႇဳပ္ေအာင္ ထည့္ျပီး တည္ထားပါ။ ၀က္သားႏူးျပီး ေရခန္းခါနီး၌ မုန္ညင္းခ်ဥ္ အိုးထဲမွ အခ်ဥ္ရည္ကို ျမႇဳပ္ရံုထည့္ျပီး ဆက္တည္ပါ။ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္ အသားမႈန္႔ သို႔မဟုတ္-သၾကား အနည္းငယ္၊ ဆားတို႔ကို ရသာသင့္ရံု ထည့္ျပီး တည္ထားပါ။ ဆူလာလွ်င္ အရည္ကို ျမည္းၾကည့္ပါ။ အရည္မွာ ခ်ဥ္ျပီး စားေကာင္းလွ်င္ ဟင္းအိုးကိုခ်ျပီး စားႏိုင္ပါျပီ။ အခ်ဥ္ လိုေသးလွ်င္ အရည္ထပ္ထည့္ေပးပါ။ ဆီျပန္လို မေျခာက္ဘဲ အခ်ဥ္ရည္ကို ခပ္စား၍ ရပါသည္။
*******************************************************************************
( မုန္လာခ်ဥ္ႏွင့္ ၀က္သားဆီျပန္ )
လိုအပ္ေသာ ပစၥည္း-
မုန္လာဥခ်ဥ္ ထြားထြား.................. ၃-ဥ၊
၀က္သား (အဆီအသား) ............... အစိတ္သား၊
ၾကက္သြန္နီ ................................ ၁-ဥ၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ .............................. ၅ ျမႊာခန္႔၊
ခ်င္း .......................................... လက္တဆစ္၊
ငရုတ္သီးအေရာင္တင္ ................. ဟင္းဇြန္း ၂-ဇြန္း၊
ငံျပာရည္ ................................... ဟင္းဇြန္း ၁-ဇြန္း၊
ဟင္းခတ္ အသားမႈန္႔ ................... အနည္းငယ္၊
ဆား/နႏြင္း ............................... အနည္းငယ္၊
ဆီ ........................................... ၂-က်ပ္ခြဲသား၊
၀က္သားကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ တံုးပါ။ ဆား ၊ နႏြင္းႏွင့္ နယ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔တို႔ကို ညက္ေအာင္ ေရာေထာင္းပါ။ မုန္လာဥကို လက္တဆစ္ခန္႔ လွေအာင္ တံုးထားပါ။ ဆီအိုးတည္ျပီး ၾကက္သြန္ ေထာင္းထားသည္ကို ဆီသတ္ပါ။ ၀က္သား ထည့္၊ ေရျမႇဳပ္ေအာင္ ေလာင္းျပီး ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္ အသားမႈန္႔ သို႔မဟုတ္-သၾကား၊ ဆား တို႔ကို ထည့္ျပီး အသားႏူးသည္အထိ တည္ပါ။ အသားႏူးလွ်င္ မုန္လာဥခ်ဥ္တံုးကေလးမ်ား ထည့္၍ ေရခန္းသည္အထိ တည္ပါ။ ေရခန္း၍ ဆီျပန္လွ်င္ ၀က္သားႏွင့္ မုန္လာဥ ခ်ဥ္ဟင္းကို စား၍ ရပါျပီ။
*******************************************************************************
( ဘဲေပါင္း ၾကန္မဆိုင္ ဟင္းခ်ိဳ )
လိုအပ္ေသာ ပစၥည္း-
ဘဲသား.............................. ၃၀-က်ပ္သား၊
ၾကန္မဆိုင္ ထြားထြား ........... ၃-ပင္ခန္႔၊
(မုန္ညင္းခ်ဥ္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ...................... ၅-ျမႊာ၊
ခ်င္း .................................. လက္တဆစ္၊
ဆီ .................................... ဟင္းခတ္ဇြန္း ၁-ဇြန္း၊
ဆား ................................. အနည္းငယ္၊
ၾကက္သြန္ျမိတ္ .................. အနည္းငယ္၊
မုန္ညင္းခ်ဥ္ (ၾကန္မဆိုင္) ကို အိုးမွ ဆယ္ယူျပီး ေရအနည္းငယ္ ညွစ္၍ သင့္ေတာ္ေသာ အရြယ္ လွီးျဖတ္ထားပါ။ ဘဲသားကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီး သင့္သလို တံုးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းတို႔ကို ထုေထာင္းကာ ဆီသတ္ျပီး ဘဲသားကိုထည့္လံုးပါ။ ဘဲသားကို က်စ္ေနေအာင္ လံုးျပီးလွ်င္ ဘဲႏူးသည္အထိ ျပဳတ္ေပးပါ။ ဆား၊ အခ်ိဳခတ္ပါ။ ဆူပြက္လာလွ်င္ မုန္ညင္းခ်ဥ္ကို ခတ္၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကိုလည္း ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း၍ ျဖဴးေသာက္ႏိုင္ပါသည္။
ေဒၚေလးစိုး
လိုအပ္ေသာပစၥည္း-
မုန္ညင္းစိမ္း ထြားထြား...........၅ ပင္၊
ထမင္းရည္ ..........................မတ္ခြက္ႏွင့္ ၃-ခြက္ခန္႔၊
ဆား...................................လက္တဆုပ္ခန္႔၊
နႏြင္း..................................အနည္းငယ္၊
မုန္ညင္းစိမ္းမ်ားကို အျမစ္ျဖတ္၊ ေရေဆးျပီး တေန႔မွ် အရိပ္ထဲ၌ လွန္းထား၊ ေန႔လယ္ေလာက္မွာ အရြက္မ်ား ႏြမ္းလာလွ်င္ အခ်ဥ္ထည့္ႏိုင္ပါျပီ။ မုန္ညင္းပင္မ်ားကို ေနပူမွာ မလွန္းရပါ။ ေျခာက္ကပ္ျပီး စားမရႏိုင္ ျဖစ္သြားတတ္သည္။
စဥ့္အိုး၊ သို႔မဟုတ္-ပုလင္းႀကီး သန္႔သန္႔တြင္ မုန္ညင္းပင္မ်ားကို ေခြျပီး သိပ္ထည့္ပါ။ အေပၚမွ ဆားႏွင့္ နႏြင္း ပံုပါ။ စဥ့္အိုး သို႔မဟုတ္-ပုလင္း တ၀က္ခန္႔ ေရာက္ေအာင္ ထမင္းရည္ကို အေအးခံျပီး ေလာင္းထည့္ပါ။ ပ်စ္ခဲ မေနေအာင္ ေရ ရိုးရိုးကို ပုလင္း သို႔မဟုတ္-ခ်ဥ္အိုးျပည့္သည္အထိ ျမႇဳပ္ေအာင္ ေလာင္းထည့္ပါ။ ဆား၊ နႏြင္းကို ေရမွာ ေပ်ာ္၀င္ေအာင္ လက္ျဖင့္ လႈပ္ျပီး အပင္ေတြ ေရျမႇဳပ္လွ်င္ အိုးဖံုးကို လံုေအာင္ ဖံုးျပီး သံုးရက္ခန္႔ ထားလိုက္ပါ။ သံုးရက္ခန႔္ၾကာလွ်င္ ေရလည္း ခ်ဥ္၊ အပင္ေတြလည္း ခ်ဥ္ပါလိမ့္မည္။ ဆားမေပါ့ေစႏွင့္၊ မုန္္လာကိုလည္း ထိုနည္းအတိုင္း လုပ္ႏိုင္သည္။
*******************************************************************************
( မုန္ညင္းခ်ဥ္ႏွင့္ ၀က္သား )
လိုအပ္ေသာ ပစၥည္း-
မုန္ညင္းခ်ဥ္...................၅-ပင္၊
၀က္သား (အဆီအသား)..အစိတ္သား၊
ၾကက္သြန္နီ.................. ၁-ဥ၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ ................ ၅-ျမႊာ၊
ခ်င္း............................. လက္တဆစ္၊
ငရုတ္သီး အေရာင္တင္ .. ဟင္းဇြန္း ၂-ဇြန္း၊
ငံျပာရည္...................... ဟင္းဇြန္း ၂-ဇြန္း၊
ဟင္းခတ္ အသားမႈန္႔...... အနည္းငယ္၊
ဆား/နႏြင္း.................. အနည္းငယ္၊
ဆီ.............................. ၂-က်ပ္ခြဲသား။
၀က္သားကို အေနေတာ္ တံုးျပီး ဆား၊ နႏြင္း နယ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ၊ ခ်င္းႏွင့္ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ ေရာေထာင္းပါ။ မုန္ညင္းခ်ဥ္မ်ားကို အိုးမွ ဆယ္ျပီး လက္ႏွစ္လံုးခန္႔ လွီးျဖတ္ထားပါ။ ဦးစြာ ၾကက္သြန္နီျဖဴ ဆီသတ္ထားသည္တြင္ အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ ၀က္သားထည့္၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္ထည့္ျပီး လံုးပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရျမႇဳပ္ေအာင္ ထည့္ျပီး တည္ထားပါ။ ၀က္သားႏူးျပီး ေရခန္းခါနီး၌ မုန္ညင္းခ်ဥ္ အိုးထဲမွ အခ်ဥ္ရည္ကို ျမႇဳပ္ရံုထည့္ျပီး ဆက္တည္ပါ။ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္ အသားမႈန္႔ သို႔မဟုတ္-သၾကား အနည္းငယ္၊ ဆားတို႔ကို ရသာသင့္ရံု ထည့္ျပီး တည္ထားပါ။ ဆူလာလွ်င္ အရည္ကို ျမည္းၾကည့္ပါ။ အရည္မွာ ခ်ဥ္ျပီး စားေကာင္းလွ်င္ ဟင္းအိုးကိုခ်ျပီး စားႏိုင္ပါျပီ။ အခ်ဥ္ လိုေသးလွ်င္ အရည္ထပ္ထည့္ေပးပါ။ ဆီျပန္လို မေျခာက္ဘဲ အခ်ဥ္ရည္ကို ခပ္စား၍ ရပါသည္။
*******************************************************************************
( မုန္လာခ်ဥ္ႏွင့္ ၀က္သားဆီျပန္ )
လိုအပ္ေသာ ပစၥည္း-
မုန္လာဥခ်ဥ္ ထြားထြား.................. ၃-ဥ၊
၀က္သား (အဆီအသား) ............... အစိတ္သား၊
ၾကက္သြန္နီ ................................ ၁-ဥ၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ .............................. ၅ ျမႊာခန္႔၊
ခ်င္း .......................................... လက္တဆစ္၊
ငရုတ္သီးအေရာင္တင္ ................. ဟင္းဇြန္း ၂-ဇြန္း၊
ငံျပာရည္ ................................... ဟင္းဇြန္း ၁-ဇြန္း၊
ဟင္းခတ္ အသားမႈန္႔ ................... အနည္းငယ္၊
ဆား/နႏြင္း ............................... အနည္းငယ္၊
ဆီ ........................................... ၂-က်ပ္ခြဲသား၊
၀က္သားကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ တံုးပါ။ ဆား ၊ နႏြင္းႏွင့္ နယ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ျဖဴ၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔တို႔ကို ညက္ေအာင္ ေရာေထာင္းပါ။ မုန္လာဥကို လက္တဆစ္ခန္႔ လွေအာင္ တံုးထားပါ။ ဆီအိုးတည္ျပီး ၾကက္သြန္ ေထာင္းထားသည္ကို ဆီသတ္ပါ။ ၀က္သား ထည့္၊ ေရျမႇဳပ္ေအာင္ ေလာင္းျပီး ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္ အသားမႈန္႔ သို႔မဟုတ္-သၾကား၊ ဆား တို႔ကို ထည့္ျပီး အသားႏူးသည္အထိ တည္ပါ။ အသားႏူးလွ်င္ မုန္လာဥခ်ဥ္တံုးကေလးမ်ား ထည့္၍ ေရခန္းသည္အထိ တည္ပါ။ ေရခန္း၍ ဆီျပန္လွ်င္ ၀က္သားႏွင့္ မုန္လာဥ ခ်ဥ္ဟင္းကို စား၍ ရပါျပီ။
*******************************************************************************
( ဘဲေပါင္း ၾကန္မဆိုင္ ဟင္းခ်ိဳ )
လိုအပ္ေသာ ပစၥည္း-
ဘဲသား.............................. ၃၀-က်ပ္သား၊
ၾကန္မဆိုင္ ထြားထြား ........... ၃-ပင္ခန္႔၊
(မုန္ညင္းခ်ဥ္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ...................... ၅-ျမႊာ၊
ခ်င္း .................................. လက္တဆစ္၊
ဆီ .................................... ဟင္းခတ္ဇြန္း ၁-ဇြန္း၊
ဆား ................................. အနည္းငယ္၊
ၾကက္သြန္ျမိတ္ .................. အနည္းငယ္၊
မုန္ညင္းခ်ဥ္ (ၾကန္မဆိုင္) ကို အိုးမွ ဆယ္ယူျပီး ေရအနည္းငယ္ ညွစ္၍ သင့္ေတာ္ေသာ အရြယ္ လွီးျဖတ္ထားပါ။ ဘဲသားကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီး သင့္သလို တံုးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းတို႔ကို ထုေထာင္းကာ ဆီသတ္ျပီး ဘဲသားကိုထည့္လံုးပါ။ ဘဲသားကို က်စ္ေနေအာင္ လံုးျပီးလွ်င္ ဘဲႏူးသည္အထိ ျပဳတ္ေပးပါ။ ဆား၊ အခ်ိဳခတ္ပါ။ ဆူပြက္လာလွ်င္ မုန္ညင္းခ်ဥ္ကို ခတ္၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါသည္။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကိုလည္း ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း၍ ျဖဴးေသာက္ႏိုင္ပါသည္။
ေဒၚေလးစိုး
No comments:
Post a Comment